Plus-Kids' BlogOvervægtige børn holdes udenfor

I følge 123doc viser en ny undersøgelse, at overvægtige børn holdes udenfor i skolen og tidligt stigmatiseres! Tjah, kan vi jo så sige – der er intet nyt under solen. Men ikke desto mindre er undersøgelsen interessant, fordi den viser, at de overvægtige børn også fremadrettet oftere vil komme til at kæmpe med lav social status end deres tynde kammerater. 

Forskerne har undersøgt en gruppe på 414 børn i alderen 5 til 10 år og bad alle om at vælge tre klassekammerater, som de gerne ville invitere til en fest og tre, som ikke ikke ville invitere. Børnenes valg var direkte afhængigt af kammeraternes BMI. De mest populære børn var enten normal- eller decideret undervægtige, mens de runde og overvægtige børn oftere var upopulære blandt kammeraterne.

Det var tilsyneladende allermest tydeligt blandt drengene i gruppen, og de overvægtige børn valgte på samme måde som kammeraterne også hellere de tynde børn.

De to forskere fortalte dernæst historier til børnene om mennesker med både positive og negative karaktertræk, der udførte nogle forskellige aktiviteter indenfor sport, kunst og musik. Dernæst blev børnene præsenteret for tre billeder af mennesker i varierende kropsstørrelse og skulle vælge, hvem på billedet de mente passede med de hhv. positive og negative egenskaber og handlinger. Uanset alderen var det tydeligt, at børnene var mest tilbøjelige til at tillægge positive egenskaber først til de normalvægtige og derefter til de undervægtige. Uhøflighed og inkompetence bleve mest tillagt de overvægtige personer.

Forskerne konkluderer, at de overvægtige stigmatiseres meget tidligt, og at denne stigmatisering fastholdes. Samt at det kan være en af forklaringerne på de mange spiseforstyrrelser blandt unge i dag. En tendens der desværre er stigende. Resultatet af undersøgelsen er, at børn ser overvægt som noget mere negativt og som noget, der for enhver pris skal undgås.

Vi har jo set dette før – men det bliver det jo ikke mere opløftende af. I dag er det jo sådan, at overvægtige tillægges alle mulige negative egenskaber. Og egentlig tror jeg ofte, det er fordi, de slanke så bekræftes i, hvor gode de selv er – og hvor meget kontrol de har over deres liv! Desværre glemmer mange, at overvægt ikke nødvendigvis skyldes mangel på kontrol. Men det er vel lidt ligesom, når man finder ud af, at der er rigtigt mange højtuddannede kvinder, der elsker at se programmet “De unge mødre” – fordi de så bliver bekræftet i, hvor gode de selv er!!!

Overvægtige børn ryger med i puljen af forudindtagede holdninger – og det er åbenbart noget, der grundlægges meget tidligt i livet. Det er en trist og bekymrende tendens, og jeg kan ikke lade være med at tænke om det ikke i virkeligheden handler om, at vi mangler noget andet og mere meningsfuldt at fylde vores liv med i dag. Den nye religion handler om kontrol – kontrol over vægt, motion, sundhed, mad osv. osv.  Og det er så tilsyneladende blevet hele meningen med livet at holde sig sund og slank. Man kan jo så bare håbe, at folk ikke også glemmer at leve, mens de styrter rundt og holder sig i form!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: