Plus-Kids' Blog



Stil krav til din mad

Det er en fornøjelse, at få lov til at skrive til jer her på bloggen. Jeg vil forsøge at komme med relevant og praktisk vejledning, du kan få glæde af i din dagligdag, om mad, indkøb, forbrugeradfærd og livsstil. Jeg har en baggrund som kok og har arbejdet med mad i restaurationsbranchen i næsten tyve år. I dag er jeg selvstændig med inspirationsvirksomheden KostKonsulatet. Jeg rådgiver virksomheder med kantine, og desuden også hjemme hos private, om sunde spisevaner og ægte madglæde med udgangspunkt i de 8 kostråd. Jeg holder foredrag og oplæg i foreninger, virksomheder og institutioner over hele Danmark.

Jeg er ikke irriterende økologisk, jeg spiser smør, slik og kød i små portioner og elsker vin i alle afskygninger. Et par gange om ugen går jeg en rask tur på seks kilometer og roer kajak, når vejret er til den slags. Det er min klare overbevisning, at ALLE kan spise sundt, og det behøver IKKE være besværligt, dyrt eller tidskrævende. Min erfaring siger mig, at det er muligt og kan lade sig gøre, vel at mærke med den rette indstilling, viden og en smule mod og vilje.

Jeg sagde farvel til fast månedsløn, fed pension, bonusordning og firmabetalt sygeforsikring, fordi jeg vil ud og fortælle mine medmennesker om ærlige fødevarer og glæden ved at spise sundt.

Kost og sundhed fylder meget i vores hverdag. Alle steder er der gode råd, nemme tips og hurtige løsninger. Medierne flyder med informationer, og jeg forstår godt, hvis du ikke orker sætte dig ind i det sidste nye eller gider læse alle artiklerne.

Lyt til de artikler som er skrevet af fagfolk, dem med en godkendt og faglig uddannelse. Test og undersøgelser skal være veldokumenterede. Spring over dem, hvor det er redaktionen på 12 personer, der har været testpersoner.  Jeg vil råde dig til at bruge din fornuft og medfødte logiske sans, og er du usikker, så undersøg emnet på nettet. Her finder du det sande billede af virkeligheden.

Lad mig komme med et eksempel. For år tilbage blev det pludseligt usundt at spise kartofler. Det stod højt og tydeligt i damebladene, og mange valgte desværre at følge rådet. Den dag i dag møder jeg stadigvæk søde mennesker, der er overbevist om, at kartofler er usunde. Men kartofler er sunde! De er fyldt med vitaminer og fibre, de fylder godt i maven og giver en værdifuld mæthedsfornemmelse. Spis dem flere gange om ugen, men husk de ikke tæller med i 6 om dagen! De nye danske er på markedet, så spis dem nu, hvor de yder deres absolut bedste. Lav kartoffelsalat til flere dage, brug dem som pålæg i madpakker, fyld i æggekagen eller i andre salater. Sundt, billigt og nemt.

Som danskere er vi af natur skeptiske, et karaktertræk der slår igennem, når vi køber ny bil, forsikringer, køkken eller vinterstøvler til ungerne. Jeg kunne ønske samme skepsis og grundighed overført til køb af fødevarer.  Jeg føler mig ofte som statist i en gyserfilm, når jeg er på indkøb. Jeg kigger nemlig diskret i de andre kunders indkøbskurve, mest når jeg står i kø, og her får jeg det ene gys efter det andet. Skepsis og grundige overvejelser ser ikke ud til at være med i overvejelserne, når der investeres i fødevarer. Jeg har spekuleret som en tosset over, hvordan det kan være. Er det tidsmangel? Manglende interesse? Blind tillid til fødevarebutikkernes sortiment? Eller tænker vi slet ikke over vores valg?

Når KostKonsulatet holder foredrag og oplæg, stiller jeg disse spørgsmål, og får næsten altid det samme svar. De fleste forbrugere har stor tillid til, at fødevarer IKKE indeholder skadelige stoffer, og at butikkerne IKKE sælger mad, som udgør en risiko for helbredet. Det gør de sådan set heller ikke, men skræmmende mange fødevarer har et højt indhold af tilsætningsstoffer og kemi. Spiser du og din familie halv- eller helfabrikata, kan den samlede mængde udgøre en sundhedsrisiko.  Her kan butikkerne naturligvis ikke drages til ansvar, de har blot det udvalg, som kunderne køber.

Er du en af dem, der uden at skænke det en tanke, køber industrifremstillet hønsesalat, færdigstegte frikadeller og pandekager, saucer på glas, margarine, kiks og kager, så brug ti minutter på at læse varedeklarationen. Har du problemer med at udtale ingredienserne eller simpelthen ikke kan gætte, hvad varen indeholder, bør du sætte varen retur på hylden. Øvelse gør mester, der går helt sport i det, og efterhånden har du fået en ny sund vane.
Kroppen har svært ved at fordøje kemi, og det belaster unødvendigt meget, hvilket på sigt kan have katastrofale konsekvenser. Der er INGEN næring i fødevarer, der er fremstillet, så de kan holde i ugevis uden at ændre udseende, og vores belønningscenter i hjernen bliver ikke tilfredsstillet med andet end den ægte vare.

Kunstige sødestoffer er et fantastisk eksempel på, at vi ikke kan snyde hjernen, den VIL have rigtigt sukker. Derfor stiger dit forbrug af light sodavand ganske langsomt, hjernen sender nemlig signaler til dig om, at den stadig mangler noget, nemlig sukker. Det får den ikke, når du drikker sodavand med kunstige sødemidler, og du kan havne i en ond cirkel. Det er bevist i seriøse undersøgelser, og jeg er sikker på, der er hold i påstanden. Nyd naturligt sukker i små mængder, og din krop og hjerne vil belønne dig med ro og tilfredshed. Sukker er sukker, og der er ingen sundhedsmæssig forskel på rørsukker og sukker lavet af sukkerroer. Så køb dansk sukker og støt sukkerroeavlere på Lolland, alt andet vil da være fjollet!

Jeg har svært ved at se fødevarer, der indeholder en masse tilsætningsstoffer som mad, det er værd at spise. Jeg kan blive helt ked af at se det enorme udvalg, der pryder hylderne i vores dagligvarebutikker. Har butikkerne for pokker ingen moral? Stiller de slet ingen krav til sig selv som ambassadører for en højere levestandard? Fødevareindustrien bærer en stor del af skylden for den danske befolknings overvægt, en overvægt der kan betyde forringet livskvalitet og alt for mange triste tanker. Uden nogen har opdaget det, er kemi og snavs blevet en selvfølge og naturlig del af den danske madkultur.

Heldigvis er udviklingen ved at vende, vi forbrugerne stiller krav og efterspørger originale madvarer. Økologien blomstrer, og vi vil vide, hvor godt hønen og koen har haft det. Hold øje med, hvad din mad indeholder, stil krav om ærlighed og oprigtighed, så bliver sunde spisevaner pludselig ikke så bøvlet.

Rigtig god fornøjelse!

Kærlig hilsen, Karin Tønner Hansen


Skriv en kommentar